Få vores nyheder på mail

Dansk-hollandsk energisamarbejde skal accelerere grøn omstilling

Nyhed   •   Jun 26, 2020 13:00 CEST

Foto: Unsplash

Både Danmark og Holland har ambitiøse 2030-klimamål, og et samarbejde kan give grønne kvantespring. Derfor vil de to lande i endnu højere grad dele viden og erfaringer på en række energiområder i et netop formaliseret samarbejde om grøn omstilling. 

Et bredt energisamarbejde mellem Holland og Danmark har fået officielle ben at gå på. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen indgik i fredags en formel samarbejdsaftale med minister for økonomiske anliggender og klimapolitik i Haag, Eric Wiebes.

Både Danmark og Holland har ambitiøse klimamålsætninger, der sigter mod hhv. 70 og 49 pct. emissionsreduktion inden 2030.

Med den nye aftale bliver samarbejdet mellem Danmark og Holland accelereret, så der kommer endnu mere vidensudveksling og samarbejde inden for grøn varme, havvind, energieffektivitet, dekarbonisering af gasinfrastruktur, EU’s klimaambitioner og Power-to-X.

Energistyrelsen har det seneste halvandet år opbygget et tæt og fortroligt samarbejde med Holland om grønne varmesystemer. Samarbejdet dækker både det hollandske energiministerium, andre myndigheder og interesseorganisationer.

Samarbejdet har indtil nu særligt fokuseret på fjernvarme, da Holland sigter efter at konvertere landets varmeforsyning til op mod 1,5 mio. husholdninger fra individuelle naturgasfyr til bæredygtig varme såsom grøn fjernvarme inden 2030.

Holland har i de seneste år udviklet sig til at være Danmarks tredjestørste eksportmarked for energiteknologi. En udvikling, som gerne skal fortsætte, og som Energistyrelsens myndighedssamarbejde understøtter. 

Se selve samarbejdsaftalen her