Få vores nyheder på mail

Danske spydspidser i ny platform for smart energi

Nyhed   •   Nov 18, 2015 23:23 CET

Pressemeddelelse fra Dansk Energi og Energistyrelsen:

Energistyrelsen og Branchefælleskab for Intelligent Energi samler i dag centrale aktører i Danmark til en ny platform for arbejdet med smart energi. Det løfter parterne sløret for i dag på Intelligent Energis årsmøde, der finder sted i København.

Vand, elektricitet, gas, affald og varme. Det er fem energikilder, som med fordel kan tænkes langt bedre sammen. Det kan skabe ressourcer og nye forretningsområder. Det mener Energistyrelsen og Branchefællesskabet for Intelligent Energi, som sammen søsætter en ny platform for smart energi i dag, der samler de danske spydspids-virksomheder på området. 

Der er meget at vinde ved at udvikle et energisystem, der integrerer vand, gas, varme, affald og el bedre. Men der er også barrierer. De mange aktører skal først og fremmest være med til at identificere de udfordringer, man møder i forhold til at få energiarterne til at fungere på tværs i et smart energisystem. Dernæst skal de selvfølgelig hjælpe med at pege på mulige løsninger, siger branchechef Helle Juhler-Verdoner. 

- Vi skal bort fra silotænkningen. Med de stigende mængder vedvarende energi bliver det stadig vigtigere, at vi ser energisystemet som en helhed, hvor alle forsyningsområder indtænkes. Det er meningen, at platformen for smart energi skal give os nogle skarpe bud på nye og løsninger, siger direktør Morten Bæk, Energistyrelsen.

 Der vil helt konkret blive udarbejdet et løsningskatalog, som såvel ministeren, som medlemmerne af en kommende Energikommission kan drage nytte af. Derudover skal parterne søge at udvikle relevante fyrtårnsprojekter med forretningspotentiale, der kan demonstrere danske system-løsninger og være med til at sætte skub i udviklingen. 

- I fremtidens energisystem med store mængder vedvarende energi er effektiv anvendelse af energi ikke automatisk kun det samme som at bruge mindre energi. Fokus skal i højere grad være på at bruge energien smart og fleksibelt, så forbruget tilpasses mængden af vedvarende energi i systemet. Det er en fundamental ændring af vores måde at tænke energiforbrug på, og her har vi brug for at samle kræfterne. Derfor glæder jeg mig meget til at tage fat på arbejdet med de øvrige parter, slutter Helle Juhler-Verdoner.

Blandt de inviterede til samarbejdet i den nye platform er en række energivirksomheder, teknologileverandører, kommuner og brancheorganisationer. Samarbejdet er sat til at starte op den 7. januar i det nye år.

For yderligere oplysninger: Helle Juhler-Verdoner, branchechef for Intelligent Energi: 35 30 04 56. Direktør Morten Bæk kan træffes via pressechef Ture Falbe-Hansen, Energistyrelsen, 25 13 78 46

Smart grid - fremtidens intelligente elsystem