Få vores nyheder på mail

Energistyrelsen vil sikre bedre varmepumpekompetencer

Nyhed   •   Okt 31, 2018 08:00 CET

Installatører og montører, som arbejder med varmepumper, kan resten af året komme på kursus og sikre sig et uddannelsesbevis, der kvalificerer til at få virksomheden VE-godkendt, til en meget fordelagtig pris. 

Energistyrelsen iværksætter et særligt uddannelsesforløb, der skal opgradere kompetencerne blandt installatør- og montørvirksomheder, producenter og grossister m.fl. Målet er at sikre bedre installationer og mindske antallet af fejl, når varmepumperne installeres i danskernes hjem.

Baggrunden for indsatsen er bl.a. en rapport fra 2017, der viser, at 85 % af de undersøgte installationer for væskevand-varmepumpeanlæg ikke har en tilstrækkelig energieffektivitet (SFP). Derfor er der brug for at styrke installatørbranchens kompetencer, så energieffektiviseringspotentialet i højere grad bliver indfriet, og kunderne oplever større tilfredshed med deres varmepumpe. Større kundetilfredshed er vigtigt i forhold til at gøre varmepumper til den foretrukne opvarmningsform uden for fjernvarmeområderne.

Tre forskellige kurser

  • Intensiv læring i form af et 3-dages kursus til dem, der sælger, projekterer eller installerer varmepumper. Det er for ingeniører, installatører, maskinmestre eller håndværkere, der arbejder i en installatørvirksomhed eller hos en producent, grossist, rådgiver e.l. Koster 1.200 kr. inkl. kursus, prøve og uddannelsesbevis.
  • Supplerende 1-dags kursus for erfarne installatører og rådgivere, der i forvejen har kurser fra VPO-ordningen eller tilsvarende efteruddannelsesniveau. Koster 500 kr. inkl. kursus, prøve og uddannelsesbevis.
  • 1 dags-kursus for varmepumpemontører og -teknikere samt vvs’ere, der er udførende på varmepumpeinstallationer. Kurset koster 500 kr. Der er ingen prøve ved dette kursus.

Alle tre kurser udbydes af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

Klar til VE-godkendelse

Virksomheder, der sender medarbejdere på de nye kurser, får styrket deres kompetencer og sikrer sig samtidig, at virksomheden hurtigt kan blive VE-godkendt. At have en VE-uddannet medarbejder er en forudsætning for, at virksomheden kan opnå VE-godkendelse. Deltagerne på kurset kan afslutningsvis tage en prøve, der gør det muligt at opnå VE-godkendelse.

Kursusdeltagerne kan altså med bestået prøve og VE-uddannelsesbeviset i hånden varetage rollen som VE-uddannet medarbejder på varmepumpeområdet. Prøven varetages af KEA (Københavns Erhvervsakademi), mens kurset gennemføres af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger og foregår hos Teknologisk Institut i Taastrup, Aarhus og Odense.


Hvad er en VE-godkendelse? 

VE-godkendelsen er frivillig ordning for virksomheder, som monterer og installerer små vedvarende energianlæg, herunder varmepumper. Det er Energistyrelsen, som er ansvarlig for ordningen.

For at blive VE-godkendt skal virksomheden – ud over at have en VE-uddannet medarbejder – have en vvs- eller el-autorisation og et kvalitetsledelsessystem, der er tilpasset kravene i VE-godkendelsesordningen. Det er dog en forholdsvis simpel opgave at tilpasse virksomheds kvalitetsledelsessystem til kravene i VE-godkendelsesordningen.

De virksomheder, der har opnået en VE-godkendelse, kan blandt andet findes på Energistyrelsen hjemmeside SparEnergi.dk.

Læs mere om både kurserne og VE-godkendelse.

Læs rapporten 'Den gode varmepumpeinstallation'.

Læs om VE-godkendte virksomheder