Gå til indhold
Billede: Colourbox
Billede: Colourbox

Nyhed -

Giv dig selv en lavere elregning i julegave

Elpriserne topper lige nu i de danske husstande, som bruger 15-25 procent mere strøm på en vinterdag end resten af året. Men ved at følge nogle enkle råd kan du reducere elregningen og klimaaftrykket.

Høje elpriser betyder, at danske familier går en ekstraordinært dyr jul i møde.

December har altid været en af årets dyreste måneder med et elforbrug, som er 15-25 procent højere end gennemsnittet for året. Og især i dagene omkring jul stikker energiforbruget helt af.

”Elforbruget topper, når alle har stegen i ovnen. Børnene underholdes af tv og spillekonsoller, og vi skal også lige have støvsuget, mens opvaskemaskinen kører, og vi går ind og ud af køleskabet,” fortæller Thore Stenfeldt.

I år er de danske familier særligt udfordret af, at husstandens elpriser i første del af december 2021 har været ca. 70 procent højere end i december 2020 for de forbrugere, der betaler en variabel elpris. Det er ca. halvdelen af forbrugerne, der har aftaler med variabel elpris.

Der er dog en række ting, man kan gøre for at minimere elforbruget, uden at det går ud over julens glæder.

”Det gælder kort fortalt om kun at bruge den strøm, vi har brug for. Man kan for eksempel tø stegen op i køleskabet, lave flere ting i ovnen på samme tid og udnytte eftervarmen. Og man kan slukke lys, tv og anden underholdning, når det ikke er i brug,” forklarer Thore Stenfeldt.

Et andet godt sparetip handler om at opbevare drikkevarer og lignende på altanen eller i haven i stedet for køleskabet. Julemånedens elforbrug vil stadig være højere end normalt, men der er en del at spare ved at tænke sig om.

Og så er der lyskæderne, som vi er så vilde med, at der er flyttet en million nye lyskæder ind hos danskerne fra 2016-2020. Det viser nye tal fra Energistyrelsens Elmodel Bolig.

”Gå efter julelys med indbygget timer eller brug et tænd-sluk-ur. Så er det nemt at have lysene tændt i de timer, du har glæde af dem og spare strøm resten af døgnet,” siger Thore Stenfeldt.

Tips: Sådan sparer du energi i julen

 • Vælg LED-julelys med indbygget timer, eller brug et tænd-sluk-ur, så lysene er tændt, når du har glæde af dem – f.eks. fra 16-23
 • Sluk for lys, tv, computere, spillekonsoller, radio mv., når de ikke er i brug
 • Tø madvarer op i køleskabet
 • Brug kogepladerne frem for ovnen, når det er muligt
 • Udnyt for- og eftervarmen i ovnen og steg gerne flere ting på samme tid
 • Lad risengrøden simre færdig i sengen eller i en varmekasse, eller lav risengrøden i mikroovnen
 • Skru ned for varmen, hvis I forlader boligen for at fejre jul et andet sted
 • Skru ned for varmen juleaften, når I er mange mennesker, og det bliver drønvarmt i stuen

Kilde: SparEnergi.dk

Fakta: Elforbrug (stammer fra SparEnergi.dk)

 • Energipriserne stiger, fordi produktionen af vedvarende energi har været usædvanligt lav pga. mindre nedbør og vind. Samtidig er efterspørgslen på samtlige energikilder stigende.
  Læs mere om stigende energipriser  
 • Som forbruger betaler man for forbrug, abonnementer og afgifter. Abonnementer og afgifter udgør ca. 1.75 kr./kWh inkl. moms ved et forbrug på 4.000 kWh/år. Forbruget, dvs. den rene elpris, kan afregnes via en variabel prisaftale eller en fastprisaftale. Ved variabel prisaftale betaler man den pris som el sælges for på spotmarked, ved fastprisaftaler har man en fast pris for en given periode. Stigningen fra december 2020 til december 2021 er på ca. 70% for dem med en variabel elpris, prisen steg nemlig fra 2,09 kr./kWh i 2020 til 3,50 kr./kWh i 2021.
 • En familie på to voksne og to børn bruger i gennemsnit ca. 2.750 kWh om året, med en elpris på 2,5 kr./kWh bliver det til en regning på næsten 6.900 kr. om året. Hvis samme familie bor i en lejlighed, er elregningen i gennemsnit på 4.700 kr. om året.
  Regn på typisk elforbrug
 • De tre største poster på elregningen, såfremt man ikke har elvarme, er underholdning, vask og køle-/fryse-apparater.
 • 1/3-del eller mere af vores elforbrug i hjemmet går til underholdning. Strømslugerne kan være store fjernsyn, computere til gaming og spillekonsoller, der bruges til streaming.
  Mere om elforbrug for underholdning
 • Tøjvask fylder i gennemsnit 15-20 % af en typisk elregning. Ved f.eks. at vaske på 20 grader i stedet for 40, kan man spare 55 % af elforbruget.
  Mere om energirigtig tøjvask
 • Køle- og fryseapparater står for 15-20% af elregningen. Her er det nemmest at skære toppen af forbruget ved at holde henholdsvis 5 og -18 °C i køl og frys. Hvis fryseren justeres fra -22 til -18 °C, sparer man f.eks. 75 kr./år i strøm.
  Mere om køl- og frys

Kontakt

Fuldmægtig Thore Stenfeldt, tst@ens.dk, 3392 7704
Presserådgiver Laura Andersen, lrsn@ens.dk, 3395 0906

Emner

Kategorier

Kontakt

Ture Falbe-Hansen

Ture Falbe-Hansen

Pressekontakt Pressechef Energistyrelsen +45 25 13 78 46
Laura Andersen

Laura Andersen

Pressekontakt Presserådgiver +45 33 95 09 06

Velkommen til Energistyrelsen!

Energistyrelsen arbejder for at sikre danske borgere og virksomheder en omkostningseffektiv, god og stabil forsyning af el, gas, varme, vand og telekommunikation samt håndtering af affald.

Energistyrelsen har ansvaret for hele energisektorens værdikæde fra energiproduktion, herunder efterforskning og indvinding, energiforsyning til energiforbrug, energieffektivisering og besparelser samt energiøkonomi og teknologiovervågning. Vi har også ansvaret for at understøtte den økonomiske effektivisering af forsyningssektoren, som foruden energi omfatter vand, affald og telekommunikation, herunder brugerforhold, forsyningspligt og statistik på teleområdet samt regulering af vandforsyning og håndtering af affald.

Energistyrelsen blev oprettet i 1976 og er en styrelse under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Energistyrelsen
Carsten Niebuhrs Gade 43
1577 København V
Danmark