Få vores nyheder på mail

Kina lærer af Danmark om energieffektivt byggeri

Nyhed   •   Okt 08, 2013 00:00 CEST

Højtstående kinesisk delegation er i Danmark for at høre om danske erfaringer med energieffektivt byggeri.

Det gennemsnitlige kinesiske energiforbrug i bygninger er 2-3 gange højere end i Danmark. Bygges der for dårligt nu, fastlåser man derfor et højt energiforbrug i bygninger, som typisk står i 50-100 år. Samtidig står Kina over for enorme udfordringer inden for urbaniserings- og byggeriområdet. Landet gennemgår i disse år et byggeboom drevet af en hurtig økonomisk udvikling og forventningen om, at 250 millioner vil emigrere til Kinas byer mellem 2010 og 2030 dvs. 12,5 mio. personer årligt. Det forventes derfor, at der skal bygges omkring 2 mia. nye m2 årligt de kommende årtier i Kina.

Kina har et mål om at forbedre nye bygningers energieffektivitet markant inden 2015 og arbejder med nye standarder. Her kan Danmark inspirere med afsæt i den danske erfaring med gradvise stramninger af bygningsreglementet og udvikling af en grøn industri, der specialiserer sig i energieffektivt byggeri.

Derfor er en højtstående kinesisk delegation fra Kinas Ministerium for Bygninger, By- og Landdistrikts­udvikling i denne uge i Danmark for at høre om danske erfaringer med energieffektivt byggeri. Besøget udspringer af den samarbejdsaftale, som klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard underskrev sidste år, som bl.a. skal styrke samarbejdet inden for lavenergibyggeri og energieffektivt, bæredygtigt byggeri.

Danmark har nogle af verdens skrappeste krav til energieffektivt byggeri. Kravene blev eksempelvis strammet i 2010 med 25 pct. i forhold til 2006 og vil blive strammet yderligere med 25 pct. i 2015 og igen i 2020. I ugens løb vil den kinesiske delegation derfor have fokus på det danske bygningsreglement og certificeringsordninger for energieffektivt byggeri. Herudover vil det blive sat fokus på energirenovering og modeller for finansiering af renoveringsprojekter.

På grund af de høje danske krav har danske virksomheder gode erfaringer med at bygge energieffektivt og foretage energirenoveringer. Også danske producenter af byggematerialer er med helt i front med udvikling af nye, energieffektive byggematerialer. Den kinesiske delegation vil derfor også i løbet af ugen besøge en række danske eksempelbyggerier og danske virksomheder i bygnings- og fjernvarmebranchen i og med, at Kinas stadigt grønnere ambitioner skaber øget interesse for dansk teknologi og dermed nye muligheder for dansk eksport. Besøgene omfatter bl.a. Cowi, Grundfos og Danfoss, der alle har omfattende aktiviteter i Kina.

Dansk-kinesisk energisamarbejde

Peter ToftFuldmægtig

Tlf.: 3392 6805

pto@ens.dk

Jan Wammen

Fuldmægtig

Center for Erhverv og Energieffektivitet

Tlf.: 3392 6896

jwa@ens.dk