Få vores nyheder på mail

Ny eksportpulje for fremme af grøn dansk energiteknologi åbner for ansøgninger

Nyhed   •   Aug 14, 2019 14:33 CEST

Billede: Colourbox

Energistyrelsen udbyder ny eksportpulje, der skal sætte ekstra vind i sejlene hos den danske energieksport. I 2019 er der afsat 5,1 mio. kr., og puljen er åben for ansøgninger fra i dag.

Sydkoreanske politikere og embedsmænd, der besøger Danmark for at lære mere om havvind. Kortlægning af potentielle fjernvarmeprojekter i Tyskland. Eller afholdelse af en konference om energieffektivitet i USA. Det kan være nogle af de muligheder, som grønne virksomheder og myndigheder i samarbejde nu kan søge penge til via en ny pulje, som skal fremme dansk energiteknologi i udlandet. Puljen støtter offentligt-private samarbejder.

Du kan ansøge allerede i dag

Det er muligt at ansøge eksportpuljen fra i dag d. 14. august og frem til 29. september 2019. Ansøgninger vil blive vurderet på grundlag af mindst et af de følgende effektmål:

  1. Potentiale for vækst i eksporten af energiteknologi og energiløsninger, der støtter en grøn omstilling;
  2. Styrkelse af Danmarks eksisterende energirelaterede myndighedssamarbejder eller udbygning af langsigtede myndighedssamarbejder på potentielle vækstmarkeder;
  3. Øget kendskab til nye markeder for dansk eksport af grøn energiteknologi og energiløsninger, i forhold til analyser af muligheder og potentielle barrierer på markedet;
  4. Eksponering af grøn dansk energiteknologi og energiløsninger.

På Energistyrelsens hjemmeside kan du læse mere om den nye eksportpulje. Du kan finde en oversigt over tilskudsberettede aktiviteter og selve ansøgningsportalen. Har du spørgsmål, kan du kontakte Energistyrelsen på eksporttilskud@ens.dk.

Tilsagn forventes at blive offentliggjort d. 4. november 2019.

Læs Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressemeddelelse om eksportpuljen.

Fakta

  • Puljens formål er at støtte offentligt-private projekter, der fremmer energieksportindsatsen gennem udbygning af Danmarks myndighedssamarbejde på fremtidige vækstmarkeder
  • Der afsættes 5,1 mio. kr. i 2019 og 8,1 mio. kr. fra 2020-2024. I alt 45,6 mio. kr.
  • Pengene til den nye pulje kommer fra Energiaftalen, hvor der samlet set er afsat 175 mio. kr. til styrkelse af energieksport.
  • Danmark har i dag 15 landesamarbejder på energiområdet, og danske energivirksomheder har markante styrkepositioner på de internationale markeder.
  • Danske virksomheder eksporterede i 2017 energiteknologi og -service for 85 mia. kr. Energiteknologieksporten udgjorde dermed 11,1 % af den samlede danske vareeksport.