Få vores nyheder på mail

Nye retningslinjer for anvendelsen af netneutralitetsreglerne skal øge gennemsigtigheden

Nyhed   •   Jun 22, 2020 09:18 CEST

Billede: Colourbox

Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC) har offentliggjort reviderede retningslinjer for anvendelsen af reglerne om netneutralitet. Retningslinjerne erstatter de seneste retningslinjer fra 2016.

De reviderede retningslinjer indeholder ingen grundlæggende ændringer men en række præciseringer af blandt andet anvendelse af zero-rating og hvilke informationer internetudbyderne skal oplyse om internetadgangstjenesten til deres slutbrugere. Zero-rating, eller nultaksering, er når anvendelsen af visse tjenester eller applikationer ikke tæller med i forbruget af internettrafik i slutbrugernes abonnementer med dataloft.

Herudover bidrager de nye retningslinjer med præciseringer til tjenester, som er relevante for den femte generation af mobilnetværket – også kaldet 5G. Det drejer sig eksempelvis om anvendelsen af specialtjenester og machine-to-machine kommunikation, såkaldt M2M, der har andre tekniske krav til nettet, såsom høj pålidelighed og lav forsinkelse. M2M kommunikation er en form for maskinel datakommunikation, hvor der automatisk udveksles data mellem forskellige maskiner/systemer uden menneskelig indblanding.

Præciseringerne i de nye retningslinjer vil skabe yderligere gennemsigtighed for de betingelser, teleindustriens aktører skal overholde for at deres udbudte internetadgangstjenester efterkommer EU-reglerne om netneutralitet.

De nye retningslinjer kan findes på Energistyrelsens hjemmeside og BEREC’s hjemmeside, hvor høringsrapporten ligeledes er tilgængelig.

Kontakt

Chefkonsulent Anders Lønvig, anl@ens.dk, (+45) 3392 6848

Fuldmægtig Thomas Stig Mårtensson, thm@ens.dk, (+45) 3392 7295