Gå til indhold
Grafik: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.
Grafik: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Nyhed -

To pladser i spil til kommende havvindpark

Pressemeddelelse fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet: 

Danmark skal have en ny kæmpevindpark på havet, og den skal enten ligge i Nordsøen eller ved Kriegers Flak. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt vil nu gå i dialog med kommuner for at finde den bedst egnede plads.

Danmark skal have tre nye havvindmølleparker, der hver især bliver blandt verdens allerstørste. Den første af disse parker skal levere grøn strøm allerede fra midten af 20erne, og Energiforligskredsen har nu besluttet, at den enten skal opføres i Nordsøen ud for Ringkøbing eller ved Kriegers Flak ud for Sjællands østkyst.

Ingeniørvirksomheden Cowi har gennemført en finscreening af fire områder i de danske farvande, som nu er blevet indsnævret til to, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil nu indlede en dialog med de kommuner, der støder op til de udpegede områder, for at sikre lokal involvering i den kommende havvindmøllepark.

Det er vigtigt at sikre lokal involvering. En havvindmøllepark bidrager med vækst og arbejdspladser lokalt, og møllerne kommer meget langt ud på havet, men de kan ses i klart vejr. Det er derfor rigtig vigtigt for mig, at vi får inddraget kommuner i processen med at finde den bedste placering til den nye havvindmøllepark,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Senest i slutningen af marts 2019 skal beslutningen om den kommende havvindmølleparks placering træffes, så udbuddet kan komme i gang i juni.

Stort potentiale

Med Energiaftalen besluttede samtlige Folketingets partier at opføre tre nye havvindmølleparker i Danmark frem mod 2030. Hver af disse parker bliver på minimum 800 megawatt, hvilket kan levere strøm til cirka 800.000 danske husstande.

De tre parker bliver klart de største i Danmark, og de vil også høre til sværvægterne på verdensplan. Samtidigt er det forventningen, at havvind om få år kan produceres uden statslig støtte, så danskerne kan få mere vedvarende energi for pengene.

Med de to mulige placeringer, som vi udpeger i dag, er vi med til at skubbe havvind i retningen af støttefrihed. Det understreger det enorme potentiale i havvind – ikke bare i Danmark, men i hele verden,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Den første af energiaftalens tre havvindparker skal nettilsluttes mellem 2024 og 2027.

Læs mere om finscreeningen og COWI's rapport mm.

Fakta:

Med Energiaftalen besluttede samtlige Folketingets partier at opføre tre nye havvindmølleparker i Danmark frem mod 2030. Den første af disse parker skal nettilsluttes mellem 2024 og 2027.

Ingeniørvirksomheden Cowi har gennemført en havvind-screening af områder ved Kriegers Flak og Hesselø samt i Jammerbugt og i Nordsøen.

Energiforligskredsen har besluttet, at den første af de tre kommende havvindmølleparker skal opføres enten i Nordsøen ud for Ringkøbing eller ved Kriegers Flak ud for Sjællands Østkyst.

Hver af de tre kommende parker bliver på minimum 800 megawatt, hvilket bliver de klart største parker i Danmark.

Kontakt i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet: Presserådgiver Michael Korsgaard, 24635487, mikon@efkm.dk

Kontakt i Energistyrelsen: Chefkonsulent Jeppe Lundbæk, tlf: 3392 7553, e-mail: jel@ens.dk.

Related links

Emner

Tags

Pressekontakt

Ture Falbe-Hansen

Ture Falbe-Hansen

Pressekontakt Pressechef Energistyrelsen +45 25 13 78 46
Morten Christensen

Morten Christensen

Pressekontakt Teamleder for Presse & Kommunikation Energistyrelsen +45 33 92 68 58

Relaterede nyheder

Velkommen til Energistyrelsen!

Energistyrelsen arbejder for at sikre danske borgere og virksomheder en omkostningseffektiv, god og stabil forsyning af el, gas, varme, vand og telekommunikation samt håndtering af affald.

Energistyrelsen har ansvaret for hele energisektorens værdikæde fra energiproduktion, herunder efterforskning og indvinding, energiforsyning til energiforbrug, energieffektivisering og besparelser samt energiøkonomi og teknologiovervågning. Vi har også ansvaret for at understøtte den økonomiske effektivisering af forsyningssektoren, som foruden energi omfatter vand, affald og telekommunikation, herunder brugerforhold, forsyningspligt og statistik på teleområdet samt regulering af vandforsyning og håndtering af affald.

Energistyrelsen blev oprettet i 1976 og er en styrelse under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Energistyrelsen
Carsten Niebuhrs Gade 43
1577 København V
Danmark