Få vores nyheder på mail

Ensartet kontrol af energimærket skal sikre god forbrugerinformation

Pressemeddelelse   •   Okt 05, 2015 00:00 CEST

Ti procent af energimærkningen af hårde hvidevarer og andre energimærkede produkter i butikker er fejlmærkede viser Energistyrelsens butikskontrol. Nu skal forbrugerne have klar information om energimærkning af produkterne.

Energistyrelsen er enig med producenter, forhandlere, brancheorganisationer og miljø- og forbrugerorganisation mm. om fremover at kontrollere butikkernes brug af energimærket efter samme metode. Det sker ved et intensiveret samarbejde, der skal sikre forbrugerne ensartet information.

Energistyrelsen har i et nyt tilsyn i august 2015 kontrolleret energimærkningen af 2.475 hårde hvidevarer og andre energimærkede produkter i 35 butikker. Godt ti procent (10,1 procent) af produkterne var fejlmærkede. Det er en fremgang i forhold til en tilsvarende markedskontrol af energimærkede produkter, som Det Økologiske Råd og Forbrugerrådet TÆNK gennemførte for omkring et halvt år siden. Her blev der fundet fejl i energimærkerne i omkring en tredjedel af de kontrollerede produkter.

I perioden i mellem de to markedskontroller er der gennemført informationsindsatser for at forbedre butikkernes vejledning af energimærkning til forbrugerne. Men den store fald i mærkningsfejl kan også skyldes, at de to undersøgelser er gennemført efter en forskellig metode.

Faktaark om butikskontrollen i august 2015

Enighed om ensartet metode for butikskontrollen

Næste års markedstilsyn vil derfor blive gennemført efter en ensartet metode. Det er Energistyrelsen, Det Økologiske Råd, Forbrugerrådet TÆNK, Dansk Erhverv og brancheforeningen FEHA (producenter af hvidevarer mm.) blevet enige om. Parterne har sammen opstillet en målsætning om, at der maksimalt må være fejl i 10 procent af energimærkerne i 2016.

”Det er selvfølgelig glædeligt, at vi er på rette vej. Men vi skal også være enige om tallene. Derfor har vi aftalt et samarbejde om næste års butikskontrol,” siger kontorchef, Henrik Andersen, Energistyrelsen.

Brug trygt energimærket

”Forbrugerne kan trygt benytte energimærket som vejviser til energieffektive produkter. Vores tilsyn viser, at der oftest er tale om manglende energimærkning og ikke om fejl i energimærkernes information,” siger Henrik Andersen.

Energistyrelsen vil desuden øge informationsindsatsen om energimærket over for forbrugerne i 2015.

Læs mere om energimærkning af apparater.

Yderligere oplysninger:

Henrik Andersen, Energistyrelsen, tlf. 40 13 37 40

Jeppe Juul/My Lyhne, Det Økologiske Råd, tlf. 33 18 19 48

Henrik Egede, FEHA, tlf. 21 74 82 66

Jakob Lamm Zeuthen, Dansk Erhverv, tlf. 20 83 04 12