Gå til indhold
Billede: Colourbox
Billede: Colourbox

Pressemeddelelse -

Forældede apparater koster i sommerhuse

Sommerhuse er ofte endestationen for gamle apparater fra køleskabe til tv. Det skader klimaet og giver ejerne høje elregninger.


Det er ikke godt nok til hverdag – men måske kan det bruges i sommerhuset? Hvis du har tænkt den tanke, kan du være en af de danskere, der uden at ville det skader klimaet og giver sig selv en højere elregning.

"Sommerhuse, kolonihaver og andre fritidshuse er hjem for mange forældede apparater. Det bliver et slags hospice, hvor det gamle køleskab og fjernsynet fra 90erne bruges nogle år mere, end de egentlig burde. Det betyder højere elregninger, for de gamle apparater sluger langt mere strøm. Samtidig går de oftere i stykker. Derfor er det en god ide at tænke sig om to gange, før man flytter gamle strømslugere til sommerhuset", siger fuldmægtig Thore Stenfeldt fra Energistyrelsen.

Eksempelvis bruger et gammelt køleskab med energimærke A 2½ gange så meget strøm som et nyt med energimærke A+++.

Hvornår skal du skrotte?

Man kan regne på økonomien i de enkelte apparater, hvis man kender strømforbruget. Hvornår det – fra et rent klimahensyn – er det rigtige tidspunkt at sende sine gamle apparater til genbrug, afhænger af en række faktorer, understreger Thore Stenfeldt.

"Der bruges også energi og ressourcer på at producere et nyt apparat. Men hvis du afleverer dit gamle apparat på genbrugspladsen, bliver mange af materialerne brugt igen. Der er også forskel på, hvornår det er bedst for klimaet at skrotte for eksempel en fryser og et fjernsyn. Men overordnet betyder brugen af de forældede apparater en unødigt høj klimabelastning", siger Thore Stenfeldt.

Energistyrelsen anbefaler også at overveje solceller til at minimere energiforbruget i sommerhuse. Og en varmepumpe, hvis huset bruges hele året.

Se, hvordan du sparer energi i sommerhuset

Fakta: Gode energivaner i sommerhuset

  • Sluk tv, radio, spillekonsoller og anden underholdning, når du forlader huset hele dagen. Slut evt. alle lamper og apparater til én fælles kontakt, som kan slukke det hele på én gang. Alternativt kan du bruge elspareskinner.
  • Dæk pool og spa til, når du ikke bruger dem – det holder på varmen.
  • Indstil temperaturen i køleskabet til +5 °C og i fryseren til -18 °C, og tø maden op i køleskabet.
  • Fyld maskinen op, inden du vasker tøj, og vask ved lavere temperatur, f.eks. 20 °C.
  • Fyld opvaskemaskinen, inden du kører den.

Kilde: SparEnergi.dk

Eksempel: Gammelt køleskab vs. nyt

  • Forskellen i elforbruget i et 200-liters køleskab med energimærke A og et mere effektivt køleskab med mærket A+++ løber op i 200 kroner årligt, hvis det er tændt hele året. For et kombineret køleskab med 150 liter køl og 75 liter frys er besparelsen over 400 kroner.
  • Energistyrelsen anbefaler at vælge køleskab med A++ eller A+++.

Kontakt

Fuldmægtig Thore Stenfeldt, tst@ens.dk, 33 92 77 04
Fuldmægtig Jakob Wulff Andersen, jbwa@ens.dk, 33 92 75 19

Emner

Tags


Energistyrelsen arbejder for at sikre danske borgere og virksomheder en omkostningseffektiv, god og stabil forsyning af el, gas, varme, vand og telekommunikation samt håndtering af affald.

Energistyrelsen har ansvaret for hele energisektorens værdikæde fra energiproduktion, herunder efterforskning og indvinding, energiforsyning til energiforbrug, energieffektivisering og besparelser samt energiøkonomi og teknologiovervågning. Vi har også ansvaret for at understøtte den økonomiske effektivisering af forsyningssektoren, som foruden energi omfatter vand, affald og telekommunikation, herunder brugerforhold, forsyningspligt og statistik på teleområdet samt regulering af vandforsyning og håndtering af affald.

Energistyrelsen er ansvarlig for, at den danske energi- og forsyningslovgivning understøtter den ønskede udvikling og gennemfører til brug herfor løbende analyser og vurderinger af udviklingen nationalt og internationalt.

Energistyrelsen varetager Danmarks interesser på energi-, og forsyningsområdet i EU og søger gennem målrettet samarbejde med enkeltlande og internationale institutioner at udbrede de danske erfaringer med energiomstillingen til gavn for danske eksportvirksomheder.

Energistyrelsen blev oprettet i 1976 og er en styrelse under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Pressekontakt

Ture Falbe-Hansen

Ture Falbe-Hansen

Pressekontakt Pressechef Energistyrelsen +45 25 13 78 46
Morten Christensen

Morten Christensen

Pressekontakt Teamleder for Presse & Kommunikation Energistyrelsen +45 33 92 68 58

Relaterede nyheder