Få vores nyheder på mail

Sådan vil Danmark fremme eksport af dansk energiteknologi

Pressemeddelelse   •   Nov 04, 2014 01:00 CET

Energistyrelsen og Eksportrådet har sammen med danske brancheorganisationer udarbejdet en handlingsplan for at sætte ekstra kraft bag samarbejdet med Tyskland, Storbritannien og Kina om grøn omstilling og fremme af eksport af dansk energiteknologi.

De danske erfaringer med grønne energiløsninger efterspørges internationalt. Energistyrelsen og Eksportrådet har derfor i tæt dialog med danske brancheorganisationer og virksomheder indledt et særligt myndighedssamarbejde med Tyskland, Storbritannien og Kina. Målet er at bidrage med input til energipolitik og -regulering i de tre lande og dermed fremme salget af danske energiløsninger.

Læs handlingsplanen

Potentialer i Tyskland, Storbritannien og Kina

Tyskland, Storbritannien og Kina er tre markeder, hvor der politisk styres mod en grøn omstilling, og hvor danske virksomheder allerede har fodfæste.  Det ses blandt andet i eksportstatistikken, hvor Tyskland og Storbritannien de seneste år har været de største aftagere af dansk energiteknologi blandt nærmarkederne, og Kina har været en af de største aftagere blandt fjernmarkederne. Samtidig vurderer store dele af det danske erhvervsliv alle tre lande som markeder, der har et stort, fremadrettet potentiale, når det gælder eksport af energiteknologi.

I Tyskland vil indsatsen særligt rette sig mod samarbejde inden for fjernvarme, samproduktion af kraft og varme samt energieffektivitet. Samarbejdet vil både være på føderalt niveau og med delstater.

I UK vil samarbejdet fokusere på fjernvarme og energieffektivitet i boligsektoren både i Skotland og England.

I Kina er der i forvejen opbygget et omfattende dansk-kinesisk myndighedssamarbejde bl.a. i form af etablering af et nationalt, kinesisk center for vedvarende energi med bistand fra Energistyrelsen. Som supplement vil det særlige eksportinitiativ fokusere på vindområdet i form af et konkret projektsamarbejde, som skal demonstrere, hvorledes dansk vindteknologi kan optimere eksisterende, kinesiske mølleparker. Dette projekt sker bl.a. i et samarbejde med små- og mellemstore danske komponentleverandører i Kina.

Den nye handlingsplan er således med til at styrke eksportindsatsen på systematisk vis gennem det tætte samarbejde, der etableres mellem Energistyrelsen, Eksportrådet, ambassaderne i de tre lande og danske energibrancheorganisationer.

Handlingsplan for eksportordningen

Torsten Malmdorf
Specialkonsulent
Center for Erhverv og Energieffektivitet
Tlf.: 41 28 46 39
tma@ens.dk
 

Frederik Schmidt
AC-medarbejder
Center for Erhverv og Energieffektivitet
Tlf.: 25 37 23 45
fsc@ens.dk