Få vores nyheder på mail

Tænk på varmeregningen, når du køber hus

Pressemeddelelse   •   Jul 06, 2020 09:33 CEST

Figur: Antal enfamiliehuse fordelt på energimærker (antal 1000)

At varme et hus op kan være rigtig dyrt. Se her, hvad du skal være opmærksom på, inden du skriver under på købsaftalen.

Vil du helst betale 2.600 kr. eller 28.000 kr. om året for varme?Der er stor forskel på, hvad det koster at opvarme et hus. Faktisk er et hus med det dårligste energimærke typisk 10 gange så dyrt at varme op som et hus med det bedste energimærke. Derfor bør du altid se på energimærket, inden du køber hus, lyder det fra Energistyrelsen.

- Mange undervurderer, hvad det koster at varme et hus op og får sig derfor en slem overraskelse, når regningen for at holde huset varmt kommer. Derfor anbefaler vi at se grundigt på energimærket, når man er på boligjagt, siger fuldmægtig i Energistyrelsen Allan Hansen.

Energimærket fortæller på en skala fra A til G, om husets energistandard, men også hvilke forbedringer det kan betale sig at udføre, så varmebehovet sænkes. Ud over lavere el- og varmeregninger giver energirenovering ofte også bedre komfort og indeklima.

Varmeregningen kan halveres
Det er også altid værd at overveje, om der er behov for en anden opvarmningsform i huset. For det har stor betydning, om du varmer op med fjernvarme, varmepumpe, gas, olie eller elradiatorer.

- Hvis dit hus har oliefyr eller bliver opvarmet med elradiatorer, vil det ofte være oplagt at skifte til en varmepumpe eller fjernvarme, hvis det er en mulighed. Under normale forhold vil du typisk kunne halvere varmeregningen ved at skifte fra oliefyr til fjernvarme. Og selvom oliepriserne lige nu er usædvanligt lave, er fjernvarme eller en varmepumpe stadig langt billigere – og du gør klimaet en stor tjeneste, fordi din CO2-udledning reduceres væsentligt og stadig mere og mere i takt med den øgede andel af vedvarende energikilder i forsyningen, fortæller Allan Hansen.

Læs flere gode råd til huskøb

Fakta: Energimærkning af boliger

  • Det er lovpligtigt at få energimærket din bolig, hvis du skal sælge eller udleje. Energimærkningen udføres af en konsulent i et certificeret energimærkningsfirma.
  • Bygningens beregnede varmeforbrug beregnes ud fra en række standardantagelser for vejr, familiestørrelse, forbrugsvaner m.v. for at kunne sammenligne huses energimæssige kvalitet.
  • Energimærket hænger typisk sammen med boligens alder. Hvis din bolig fra 1960’erne har energimærke D, er den i god energimæssig stand. Omvendt vil et D-mærket hus fra 2000 eller derefter være i meget dårlig stand.
  • Der følger en rapport med energimærket til enhver bolig. Rapporten indeholder forslag til energiforbedrende tiltag i bygningen og giver et overblik over de mulige energibesparelser.

Kilde: SparEnergi.dk

Kontakt:
Allan Hansen, fuldmægtig, Energistyrelsen, tlf: 33 92 77 25, e-mail: ahe@ens.dk

Ture Falbe-Hansen, pressechef, mobil: 2513 7846, e-mail: tfh@ens.dk

Energistyrelsen arbejder for at sikre danske borgere og virksomheder en omkostningseffektiv, god og stabil forsyning af el, gas, varme, vand og telekommunikation samt håndtering af affald.

Energistyrelsen har ansvaret for hele energisektorens værdikæde fra energiproduktion, herunder efterforskning og indvinding, energiforsyning til energiforbrug, energieffektivisering og besparelser samt energiøkonomi og teknologiovervågning. Vi har også ansvaret for at understøtte den økonomiske effektivisering af forsyningssektoren, som foruden energi omfatter vand, affald og telekommunikation, herunder brugerforhold, forsyningspligt og statistik på teleområdet samt regulering af vandforsyning og håndtering af affald.

Energistyrelsen er ansvarlig for, at den danske energi- og forsyningslovgivning understøtter den ønskede udvikling og gennemfører til brug herfor løbende analyser og vurderinger af udviklingen nationalt og internationalt.

Energistyrelsen varetager Danmarks interesser på energi-, og forsyningsområdet i EU og søger gennem målrettet samarbejde med enkeltlande og internationale institutioner at udbrede de danske erfaringer med energiomstillingen til gavn for danske eksportvirksomheder.

Energistyrelsen blev oprettet i 1976 og er en styrelse under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.